Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Saturday, January 13, 2007

Wheel of Manchester & Eye of Malaysia

Mula mendengar berita mengenai Malaysia Eye waktu berada di bumi Manchester. First thing that pop up in my mind is ridiculous. Apo kerajaan dah gilo apo? Apo lah faedahnya naikkan satu objek yang hanya satu objek tiruan dari orang lain. Kos yang menjangkau RM30 juta adalah satu angka yang menyedihkan. Masih banyak lagi perkara yang baik bulih dilaksanakan. Lebih menyedihkan ianya hanya digunakan untuk tahun ini sahaja. Bagi TMM 2007. Sedih, sedih, sedih sungguh.

Mula-mula lalu di Wheel of Manchester lepas keluar dari Arndale terasa macam tiada perasaan untuk naik. It was last week. Cuma posing-posing amik gambar sahaja. Tapi bila dah balik rumah, pikir-pikir balik, baik den cubo, baru den tahu apo yang kerajaan kito beria-ia benar nak bina satu objek pusing yang kosnya baik dialirkan pada perkara-perkara yang lebih bermanfaat.

Sebenarnya bila naik tak do apo pon yang seronok sangat pon. Cuma bulih lihat pemandangan kota Manchester dari atas. Tapi bagi Malaysia den rasa tak perlu kut buat benda nie. Kita dah ada KL Tower, kita dah ada KLCC bridge. Dua objek ini sudah cukup untuk orang kita melihat bandaraya Kuala Lumpur yang indah. Lainlah kota Manchester nie yang takdo bangunan setinggi KL tower yg open to public for viewing purposes.

Di sini den kopilkan beberapa koping gambar sekitar Manchester Wheel & Bandar Manchester.-------------------------------------------------------------
Katakanlah (wahai Muhammad): "Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan".(Al-Kahf : 109)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home