Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Monday, June 20, 2005

“This is not a race this is a fuss”


“This is not a race this is a fuss”. Seperti biasa malam ahad mesti pulang sedikit lewat, usai kelas baru balik ke Puchong. Dalam jam 1215 baru bertolak pulang ke Puchong.

Sirkit Indianapolis melakar sejarahnya sendiri semalam. Rasa macam kelakar pon ada. Percayakah anda hanya 6 kereta sahaja bermula dalam perlumbaan malam tadi. Dua biji Ferrari, dua biji Jordan dan dua biji Minardi. Terkejut betoi den…. Macam kelakar jer dengan apa yang berlaku.

Semua kereta Michelin tak bulih race, sebabnya mudah sahaja, takut tayar tak bulih tahan sampai habis race, mengikut peraturan baru FIA setiap kereta memang tak bulih tukar tayar la nie. Tayar yang dipakai waktu start race sampai la ke habis race depa kena pakai tayar yang sama.

Tayar Michelin tak bulih race. Pelik betoi, depa tak study ke circuit nie, sepatutnya race nie menjadi circuit yang paling best, mana taknya speed bulih menjejak ke 360 km/h di circuit nie.

Michelin oh Michelin, apa la yang korang buat, korang dah tau properties tayar soft compound korang macam tu, kenapa laa tak enhance kan tayar hangpa, tak buek simulation ke waktu develop tayar. Pelik betoi, kesian pon ada kek Michelin, tapi yang paling kesian peminat-peminat F1 laaa… Yang ada kek circuit tu la yang paling kecewa, siap ada yang baling botol air lagi tu. Hilang kesabaran laa agaknya tu.

Sebenarnya den nie peminat Ferrari, tapi bukanlah peminat yang betoi-betoi, sekadar meminatinya sahaja, walaupon waktu den tulis entry nie Ferrari belom menang, sebab race belom habih, sy tetap kecewa tengok race yang macam tu. Klakar lah plak rasanya, enam kereta yang bertarung merebut 8 tempat untuk mendapatkan mata.

Untuk season nie kalau Minardi dengan Jordan habih race, nie lah mata pertama mereka. Lepas nie confirm la pueh Michelin nak menjawab. Yang sebenarnya mereka nie tak bulih race sebab safety issue. Menurut adik den, last corner tu merupakan corner yang paling laju, dan sebaik sahaja lepas corner tu memang straight lane yang mana bertepikan tembok. Kalau langgar confirm berderai kereta.

Disebabkan Michelin punya authority kata tayar tu bakal haus sebelum race habis, jadi kebarangkalian untuk terlajak di corner terakhir tu memang tinggi, jadi mereka nasihatkan mereka agar tidak race, tapi ada la sorang driver nie namanya David Coulthard waktu starting grid warm-up duk jugak ghasa dia nak race, tapi boss RBR Cosworth kata tak bulih. Bahaya sangat.

Pasukan-pasukan yang menggunakan tayar Michelin ada request agar FIA menambahkan chicane pada last cornet tu, dengan tujuan dapat lah mereka semua (baca termasuk Ferrari yer) slow down di situ, tapi permintaan mereka ditolak oleh FIA. Ada baiknya juga permintaan mereka ditolak. Bila permintaan macam nie ditolak baru lah ada tanggungjawab yang berat yang bakal dipikul oleh pengeluar tayar Michelin. Akhirnya 6 biji kereta je bertarung. Makin rapat la jurang mata Micheal nampaknya.

Moga-moga di masa hadapan perkara nie tak berlaku lah lagi hendaknya. Untuk mengetahui perkembangan terkini anda bulih layari laman web di bawah.

Official Formula One website

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home