Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Saturday, June 25, 2005

Gantung dan Gantung Lagi


Mohd Isa digantung.
Antara berita sensasi minggu ini. Dalam selang tak sampai dua minggu dua orang digantung.
Pertama, Y.B. Tuan S. Sothinathan MP Kemang dalam N9 dan yang kedua YB Dato’ Seri Utama Mohd Isa Samad juga dari N9.

Tapi penggantungan mereka didasarkan oleh dua sebab yang berlainan, satu kerana tak pueh hati dengan status CSMU, yang secara kebetulannya ramai pelajar kaum India di sana, dan sebagai wakil kepada kaum India YB Sothi mempertahankan kedudukan pelajar-pelajar kaum India yang sedang menuntut di sana. Tapi mungkin cara beliau tak kena (bak kata pakdi), jadi terpaksalah dia menerima akibat dari kelantangan beliau. 3 month suspenssion.

Keputusan dari pihak kerajaan menyatakan CSMU tak diiktiraf kerana sebab-sebab kualiti pembelajaran perubatan yang dilaksanakan di CSMU. Secara peribadinya sy bersimpati dengan nasib-nasib pelajar di sana. Tapi apa boleh buat kerajaan telah buat keputusan sebegitu, tapi persoalan timbul kenapa pihak kerajaan tidak membuat penyelidikan terhadap institusi pendidikan itu terlebih dahulu sebelum menghantar pelajar-pelajar ke sana. Jangan tak tahu pelajar tajaan MARA pon ada di sana. Bila melibatkan MARA sudah pasti ianya melibatkan kerajaan secara tak langsung.

Kes kedua lebih menarik, Isa kena gantung 6 tahun, Alhamdulillah …. Secara peribadinya sy rasa jika dia bersalah memang patut digantung. Terlalu banyak cerita yang tak menarik didengar tentang Isa, dan pernah juga diri sendiri terkena dengan buah mulut Isa nie.

Bila dah ada di atas terasa nak lagi diatas, namanya Hubbud Dunia, bila ada rasa terlalu cintakan dunia (terlalu yer, jika cintakan sahaja mungkin tidak mengapa) sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkannya.

Bila dah ada wang tak cukup plak rasanya, nak plak kuasa dan kedudukan yang tinggi. Maklumlah antara MB terlama yang pernah duduk dikerusi empuk MB. Elok bebenorlah jika hukuman seberat-beratnya dilaksanakan jika dia didapati bersalah.

Ada beberapa statement di dalam paper yang sebenarnya boleh membuatkan imej Mohd Isa nie tercalar dengan lebih parah. Lihatlah cara dia menjawab pada wartawan. Lihatlah cara dia menjawab tatkala dia berjalan ke keretanya sebaik turun dari tingkat 38 tempoh hari. Sepatutnya dia bertindak lebih manis dari apa yang dilakukannya.

Mohd Isa ketika dihubungi malam tadi pula berkata: “Saya tak tahu. Kamu lebih tahu. Saya tauliahkan kamu untuk tulis apa yang kamu nak tulis. Bukankah kamu lebih tahu. Jadi tulislah apa yang kamu tahu. Saya dah beri tauliah kepada kamu.” (Berita Harian Statement) ---> angkuhnya

Thank You Pak Lah.
Siapa pula selepas nie yer?

1. Berita Utusan Malaysia
2. Berita Harian
3. VP Isa Suspended From Umno For Six Years - Bernama
4. Vacant Umno Vice-president Post Will Not Be Filled - Bernama

----------------------------------------------------------

“Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu, lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan), serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya;.“ (Al-Infitaar:7)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home