Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Sunday, February 06, 2005

‘Orang agama’ jangan hanya petah berceramah


Minggu lepas merupakan minggu yang agak hectic buat diriku. Cuma dalam kesibukan tugasan dan pembelajaran terbaca satu artikel di dalam akhbar Berita Harian yang agak menyinggung perasaan. Kalau tak silap akhbar hari Rabu 2 Februari 2005.

Tajuknya sahaja sudah membuatkan diriku rasa tak best.‘Orang agama’ jangan hanya petah berceramah. Artikel ini mungkin hanya mampu bertahan sehingga hari Rabu 9 Februari 2005, lepas tu masuk archives.

Terlalu banyak poin yang diutarakan oleh penulis kurasakan terlalu menghampakan, seperti tidak membuat homework ketika menulis. Tak buat homework satu hal, accusing yang melampau pon satu hal. Kenyataan dalam tulisan berwarna biru adalah tulisan yang dihasilkan oleh penulis artikel berkenaan. Manakala tulisan kaler hitam tulisan den lah tu.

Sikap ‘golongan orang yang kuat pegangan’ mereka kepada agama ini, amat bertentangan sekali dengan tindakan puak gereja Kristian yang berduyun-duyun berada bersama mangsa sejak awal lagi baik di Aceh, Sri Lanka, India atau di mana saja kawasan teruk dilanda bencana bukan saja untuk menghulurkan bantuan tetapi memberikan kata perangsang dan kaunseling kepada mangsa.

Disini diriku melihat penulis cuba menyalahkan golongan agama kerana tidak turut sama dalam usaha kerja-kerja amal bagi meringankan beban golongan yang ditimpa musibbah. Pada pandanganku, penulis terlupa untuk membuat kajian mengapa golongan ini tidak turut serta? Adakah golongan agama memang tidak berhati perut untuk tidak menyertai kerja-kerja amal?

Penulis tidak sepatutnya mendakwa sedemikian, kita tahu saudara seIslam kita sedang diuji oleh Allah dengan musibbah yang melanda. Pada pandanganku golongan agama sebenarnya memang berniat untuk membantu, malahan bukan sahaja golongan agama sahaja yang berhasrat untuk membantu, kita semua ingin membantu, tetapi peluang untuk membantu sehingga ke Aceh, Sri Lanka, India dsb mungkin tidak kita perolehi.

Jika ditanya mengapa puak-puak mubaligh kristian dari awal-awal lagi sudah berada di sana, jawapannya mudah sahaja. Kerana mereka ada bantuan kewangan yang kuat, kuat tak bermakna hebat. Kuat sekadar bermakna mereka mempunyai keupayaan untuk berada di sana pada waktunya.

Jika penulis pernah terlibat dalam gerak kerja dakwah, penulis pasti akan dapat merasakan bahawa sumber kewangan merupaka satu elemen yang tidak kurang pentingnya dalam melaksanakan gerak kerja dakwah selain dari ilmu yang dimiliki oleh para daie yang mendokong gerak kerja ini, elemen kewangan juga merupakan factor terpenting dalam gerak kerja dakwah. Malahan untuk ke pejabat juga memerlukan sumber kewangan.

Tetapi kita juga tidak senang dengan kerja puak gereja Kristian ini yang menghulurkan bantuan dengan harapan dapat berjinak dengan mangsa termasuk rakyat Islam di Aceh sendiri sebagai suatu usaha jangka panjang untuk mengkristian mereka itu.

Siapakah yang senang hati dengan usaha pihak kuffar untuk mengkristiankan orang-orang Islam. Adakah penulis senang hati, pada pandanganku, penulis sendiri mungkin tidak senang hati dengan tindakan golongan ini. Susulan daripada peristiwa ini Majlis Ulama Indonesia (MUI) telah mengambil beberapa tindakan bagi memastikan bahawa anak-anak Aceh ini tidak diambil oleh pihak gereja ini. Tiada siapa yang suka dengan tindakan mereka ini. Yang pastinya tindakan mereka ini mendapat kecaman dari seluruh Umat Islam, mereka cuba mengambil kesempatan susulan peristiwa tersebut.

Sebenarnya pertubuhan Islam dan ‘orang agama’ harus menyalahkan diri mereka sendiri kerana tidak memainkan peranan yang lebih aktif menghulurkan bantuan dan kaunseling.

This is the worst statement, the writer shall not put a blames to this group of ppl, this people are people who are trying hard to persuade ppl to Islam. This ppl are ppl who are trying hard to ensure that virtue of Islam is uphold. The right way to ease their workload is to give opinion, not to accuse this ppl with such a statement. Entahlah apo nak jadi den pon tak tahu.

Selain Angkatan Belia Islam (ABIM) dan akhir-akhir ini Perkim di samping Mercy dan Aman Malaysia serta beberapa pertubuhan yang tidak berteraskan agama dari Malaysia, tidak ada pertubuhan Islam yang bergiat melakukan kerja amal di Aceh.

Bak bahasa pasarnya, kalau tak tahu jangan pandai-pandai main cakap jer. Ini satu lagi ststement tanpa asas. Sebenarnya banyak pergerakan berteraskan Islam dari Malaysia yang menjalankan kerja-kerja amal di Aceh. Statement, “Tidak ada pertubuhan Islam yang bergiat melakukan kerja amal di Aceh” tu memang tak benar sama sekali. Mereka membantu bukan untuk dicanangkan ke seluruh dunia. Tidak perlu lah dicanangkan ke seluruh dunia dengan kerja amal yang mereka laksanakan.

Hari nie diriku mendapat email dari Pertubuhan Al-Nidaa’ yang memaklumkan perkembangan terkini kerja-kerja amal Pertubuhan Al-Nidaa’ di Aceh. Kerja-kerja amal yang dilaksanakan oleh Al-Nidaa’ di Aceh di ketuai oleh Ustaz Shofwan Badrie bin Ahmad Badrie. Setakat ini kutipan berupa kewangan telah terkumpul hampir RM250,000. Mungkin nampak kecil jika dibandingkan dengan tabung NST dan sebagainya. Pertubuhan ini bukan sekadar menyalurkan bantuan kewangan sahaja. Tetapi mereka juga telah menyalurkan bantuan makanan dan minuman juga di sana.

Usaha-usaha bantuan ini adalah susulan dari langkah yang telah diambil sebelumnya yang terdiri daripada:
(a)Pelancaran Tabung Mangsa Bencana pada 29 Disember 2004.
(b)Hantaran 668 karton air mineral melalui kapal TLDM KD Mahawangsa pada 5 Januari 2005.
(c)Hantaran kira-kira dua tan makanan melalui Transmile Air pada 6 Januari 2005.
(d)Lawatan pasukan peninjau 3 orang ke Banda Acheh pada 5 hingga 8 Januari 2005.

Ikatan Siswazah Muslim Malaysia (ISMA) juga telah menghantar pasukannya yang diketuai oleg Dr. Zainur Rashid dalam melakukan kerja-kerja amal di Banda Aceh. Kita tak boleh main serkap jarang jer buat tuduhan seperti yang dikatakan oleh penulis. Masih ramai diantara kita yang berusaha untuk membantu saudara-saudara kita di sana walaupun kita mempunyai sumber-sumber yang terhad.

Jika hendak dikomen setiap buah fikiran penulis artikel ini memang agak panjang. Mungkin sekadar ini sahaja yang dapat diriku komen. Number one rules if we would like to comment about something, try to be in the shoe of the ppl that we wish to comment. Bila kita dah pakai kasut orang yang kita nak komen, barulah kita nampak. Bukan sekadar serkap jarang sahaja bila menulis. Penulisan boleh mendatangkan impak yang besar kepada masyarakat kita, lebih-lebih lagi golongan muda-mudi atau pon golongan yang sedang berusaha untuk berubah.

Jika statement sebegini dibaca oleh mereka yang cetek pemikirannya, bayangkan apa akan mereka cernakan dari artikel ringkas ini.

Di sini ingin ditekankan, kita seharusnya menghormati golongan agama ini. Menghormati bukan bermakna taklid buta. Menghormati ilmu yang mereka miliki, mengambil peluang dengan ilmu yang mereka miliki, tanpa mereka mungkin kita tidak ke tahap ini. Tanpa mereka mungkin penguasan ilmu kita tidak sehingga tahap sekarang.

Tidak kira sama ada kita seorang engineer ker, doctor ker, arkitek ker, guru ker atau apa2 sahaja, kita seharusnya ada rasa hormat kepada golongan ini. Jangan dengan selamba kita melemparkan tohmahan kepada mereka.

Sekadar berkongsi rasa.

Wallahu ‘alam.

--------------------------------------------------------------
Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang), maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik) dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian dari kesalahan-kesalahan kamu dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan.. (Al-Baqarah : 271)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home