Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Saturday, October 16, 2004

Kiranya Sebuku Daging Itu BaikSabda Rasullah SAW :-
"Ketahuilah, sesungguhnya di dalam diri ada sebuku daging, sekiranya daging itubaik, maka baiklah seluruh tubuh, dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruhtubuh. Ketahuilah sebuku daging itu adalah hati."

Betapa pentingnya kita dalam mendidik hati agar tidak dihinggapi penyakit-penyakit kejiyang terlarang. Penyakit cemburu, dengki, iri hati dan tidak boleh melihat kesenangan atau kelebihan orang lain merupakan pernyakit yang merbahaya sekali. Padahlah pada yang masih belum mahu sedar.

MAKSIAT merupakan racun hati yang utama. Mereka yang berdampingi dengan maksiatakan menjadi 'benak hati'(hati yang tertutup) dari menerima kesucian ajaran agama. Jauhilah Maksiat agar hati kita lebih terpelihara. Abdullah Ibnul Mubarak berkata: "Aku lihat dosa-dosa itu mematikan hati, dan rindu pada berbuat dosa, ia akan mewariskan kehinaan. Meninggalkan dosa bererti menghidupkan hati, kerana itulah yang terbaik untukmu."

Antaranya ada empat Racun Hati iaitu:-
1. Berlebih-lebih dalam bicara atau Gurauan yang Keterlaluan.
2. Berlebih-lebih dalam memandang atau Terlalu Membuka Mata terhadap orang lain.
3. Berlebih-lebih dalam makan dan
4. Berlebih-lebih dalam pergaulan.

Jika diperhatikan racun-racun hati ini memang mengundang penyakit-peyakit keji yang terlarang.

"Dan sesiapa yang mengerjakan sesuatu dosa maka sesungguhnya dia hanya mengerjakannya untuk (menjadi bala bencana yang) menimpa dirinya sendiri dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. Dan sesiapa yang melakukan suatu kesalahan atau suatu dosa, kemudian dia menuduhnya kepada orang yang tidak bersalah, maka sesungguhnya dia telah memikul kesalahan berbuat dusta dan melakukan dosa yang amat nyata." (An-Nisa' : 111-112)

Khazanah hati walau sebijak mana kita berahsia, tetap tidak terlepas dari pengetahuan Allah SWT.

Mereka menyembunyikan (kejahatan mereka) daripada manusia, dalam pada itu mereka tidak menyembunyikan (kejahatan mereka) daripada Allah. Padahal Allah ada bersama-sama mereka, ketika mereka merancangkan pada malam hari, kata-kata yang tidak diredhai oleh Allah dan (ingatlah) Allah sentiasa Meliputi PengetahuanNya akan apa yang mereka lakukan. - (An Nisa :108)

Sebijak mana kepetahan seorang pendusta menafikan kebenaran dan membentangkan fakta-fakta mengiakan yang batil, jangan terlupa pada Kebijaksanaan Tuhan yang lebih Agung.

Sedarlah! Kamu ini adalah orang-orang (yang telah menyimpang dari kebenaran), kamu telah berhujah membela mereka (yang bersalah) dalam kehidupan dunia ini, maka siapakah yang akan berhujah kepada Allah untuk membela mereka itu pada hari kiamat kelak? Atau siapakah yang akan menjadi pelindung mereka (dari azab seksa yang disediakan oleh Allah)? [An Nisa :109]

Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisik-bisikan mereka, kecuali (bisik-bisikan) orang yang menyuruh bersedekah atau berbuat kebaikan atau mendamaikan di antara manusia dan sesiapa yang berbuat demikian dengan maksud mencari keredaan Allah, tentulah Kami akan memberi kepadanya pahala yang amat besar. [An Nisa 4.114]

Menyedari akan kebesaran Allah dapat melahirkan ketakwaan kita terhadapNya.Segalanya bermula dari hati. Bersamalah kita mendidik hati agar jauh dari sifat-sifat keji. Bersamalah kita mengkaji diri kita, sejauh mana kesucian hati kita yang boleh meletakkan kita sebagai 'jujur dalam berkata-kata', 'jujur dalam bertindak', 'jujur dalam berkawan' dan sebagainya. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang sesat.

Semoga Ramadan ini, bersamalah kita segera mengembalikan warna suci sekeping hati (membasuh sebuku daging), menjadi hati muslimin & muslimah sejati. Dan doasaya semoga Ramadhan ini, terbukalah mata-mata hati yang terpejam.!!!

Sekian yang terbaik hanya dari Allah SWT.

Sumber : Email dari sahabat, syukran bro...

HOME

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home