Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (Al-Furqan:74) akhifaizul Blogging Portal


Saturday, August 21, 2004

Enakmen Rizab Melayu“Mesyuarat Majlis Tanah Negara (MTN) ke-60 semalam memutuskan Enakmen Rizab Melayu (ERM) akan dipinda bagi membolehkan tanah simpanan Melayu dipajakkan kepada bukan Melayu untuk tempoh maksimum sehingga 60 tahun.”

Itu adalah antara petikan artikel Berita Harian semalam yang betul-betul membuat sy tersentak dan marah. Memajukan atau memiliki tanah rizab melayu? Itu persoalan yang timbul. Bilamana kaum lain telah memajukan sesuatu kawasan secara automatiknya naluri untuk memiliki kawasan yang dimajukan itu akan timbul. Siapa yang nak lepaskan hasil usaha mereka selama ini.

Tanah rizab Melayu adalah antara hak kita sebagai orang melayu yang masih ada dalam tangan kita. Apakah yang cuba mereka pinda? Adakah mereka pinda untuk kebaikan kaum peribumi Malaysia? Alasan yang mereka gunakan untuk meminda akta ini agak mengecewakan. Antara alasan yang diberikan oleh mereka ialah tanah rizab melayu sukar dimajukan kerna
“sebelum ini, tanah rizab Melayu sukar mencapai nilai pasaran tinggi walaupun berada di kawasan strategik berikutan tidak dapat dijual atau dibangunkan bangsa lain. Keputusan semalam membuka laluan kepada pembangunan hartanah lebih cergas di atas tanah rizab Melayu di seluruh negara.”

Saya rasa idea yang dikemukan adalah tidak bernas sama sekali dan ianya menunjukkan seolah-olah kerajaan berusaha untuk menjual negara kita kepada orang asing. Yes we are Malaysian, and we live together in our own multi racial community but the privilege that had been granted by the constitution since Merdeka clearly stating that we are the peribumis, we are the bumiputeras. What are bumiputeras? For me bumi status shows to the people out there that we are the ruler of this country, we have our right in this country, not only right but also an extra right compared to other races. I’m not trying to bring up a racism issue here but this is the fact we are the landlords of our land!!!!

Adakah kita mahu melihat bangsa kita menjadi seperti orang Indian di Amerika, atau orang Aborigines di Australia. Tidakkah barisan kepimpinan sekrang melihat pada sejarah silam. Kesilapan pemimpin-pemimpin silam harus dijadikan ikhtibar bukan sekadar untuk dibaca dan tiada ertinya bagi si pembaca (pemimpin la ni la). Orang kita telah melakukan satu kesilapan satu ketika dahulu. Alhamdulillah orang kita juga yang mendapatkannya kembali dengan izin Allah. Tapi la nie orang kita pula berusaha plak yg cuba nak menjual balik hak kita, tapi bukan kepada penjajah, tapi kepada masyarakat Malaysia (as they claim).

Just want to share my experience while I was in Kelantan the other day for a site visit. The kelantanese are so proud that they still have a privilege that most of the malays here in klang valley does not have.

Apa dia yang mereka banggakan? Kelebihan hak pemilikan tanah, hak pemilikan rumah, hak pemilikan kedai dan pelbagai lagi hak-hak komersial yang mereka perolehi. Di sana, tauke-tauke adalah melayu. Orang cina tau org India nak tak nak akan menyewa dari orang melayu. Hampir sukar orang bukan bumi untuk memiliki harta. Walaupun bukan tiada langsung tapi jumlahnya adalah sangat sedikit jika dibandingkan dengan keadaannya di Lembah Klang. Kat Lembah Klang lain plak halnya. Orang melayu plak yang sikit memiliki harta. Org cina plak yang macam bigg boss. Memang tak dinafikan orang melayu ada yang ramai berjaya. Tapi dalam kuantiti yang ramai tu ramai lagi orang cina. Saya rasa antum semua pasti setuju.

Satu lagi statement yang membuat sy teruja ialah
"Pindaan ini memudahkan gadaian tanah rizab Melayu kerana lebih banyak institusi kewangan akan menerima tanah itu sebagai gadaian. Ini akan menyumbangkan kepada peningkatan nilai tanah rizab Melayu," katanya selepas mesyuarat itu di Jabatan Perdana Menteri, petang semalam.

Apa jadi kalau tanah ini tergadai? Sama-samalah kita fikirkan? Bila tergadai, apa lagi yang kita miliki. Tiada medium lain untuk menghadirkan rasa tidak puas hati, di sini sajalah peluang untuk meluahkan rasa hati. Teringat plak kata seorang kawan yang ayahnya orang kuat kerajaan di Kedah. Dia duk kata kalu Najib naik jadi PM, silap haribulan Malaysia nie pon dia nak jual kalau bulih.

Artikel penuh tentang pindaan enakmen ini boleh dibaca
disini, dan moga-moga sahabat-sahabat dapat memperbetulkan sy jika ada tersilap. Memohon keampunan kerana a bit emotional ari nie. Wassalamualaikum warahmatullah …

HOME

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home